Üdvözöljük az Újkígyósi Önkéntes Pont honlapján!

 
Látogasson el Ön is az Önkéntes Pontba!

Regisztráljon Ön is és tegyünk együtt a környezetünk,
kultúránk és közösségünk érdekében!
Fogjunk össze Újkígyós jövőjéért!
Irodánk: 5661 Újkígyós Petőfi Sándor utca 38.

Segítse munkánkat adója 1%-val!

Az "Összefogás Újkígyósért" Közhasznú Egyesület az összegyűlt pénzt az újkígyósi programok, kulturális rendezvények támogatására fordítja, az Újkígyóson működő többi civil szervezet támogatásával.
Adószám: 18394001-1-04

Látogatók: 7849    Online látogatók: 1 Újkígyósi Önkéntes Pont: 5661 Újkígyós, Petőfi Sándor utca 38.                        

2013.05.15-i esemény

Egészségkárosító magatartás   2013.05.15. 1100

Időpontja: 2013. május 15.       11.00 -12.00 óráig

Helyszíne:  Újkígyós, Arany J u. 42., Petőfi Sándor Művelődési Ház

Célcsoport: serdülő korúak 13-14 évesek

Módszer: csoportos tájékoztatás, egyénre szabott tanácsadás

Téma: az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés

Cél: helyes életvitel, az egészségkárosító anyagok és következményeinek megismerése

Tanácsadó: Hankó Adrienn védőnő

Általános iskolába járó felső tagozatos, illetve középiskolás diákok körében történt a kiscsoportos, majd egyéni tanácsadás, dohányzás, mint egészségkárosító magatartás témakörben.

A téma aktualitását jelzi, hogy ezen korosztály van leginkább veszélyeztetve a cigaretta kipróbálásától, illetve dohányzásra való rászokás szempontjából.

Kiemelt feladat, hogy megfelelően tájékoztatva legyenek a diákok, a cigarettában található káros rákkeltő anyagokról, függőség kialakulásának veszélyeiről, a dohányzás testükre gyakorolt hatásairól, továbbá a dohányzás következtében kialakuló betegségek kockázatáról.

A találkozó során a diákok elmondták, hogy melyek azok a helyzetek, amikor passzív dohányzás áldozatai lehetnek és azt, hogy ezekben a helyzetekben mi a teendő, illetve  a tanácsadás témája volt, hogy melyek azok az élethelyzetek, amikor egy cigarettával kínálhatják őket és azt, hogy erre hogyan tudnak felkészülni, hogyan tudják elutasítani.

Személyre szabott tanácsot adtam, a környezetükben felmerülő dohányzó személy leszokásának segítésére.

A hatékonyság növelése érdekében, projektorral történő képek lettek kivetítve, továbbá egy kísérletre került sor, mely bemutatta az egy szál cigaretta elszívása közben a dohányos tüdejébe kerülő füst, kátrány mennyiségét. Kiosztásra került a résztvevők közt, egy tájékoztató, arról, hogy ha egy dohányzó egyén most abbahagyja a dohányzást, mennyivel és hogyan javulnak az esélyei a dohányzás következtében kialakuló betegségekkel szemben.

Összegzés:

A csoportos tájékoztatás, illetve az ezt követően egyénre szabott tanácsadás következtében, a diákok tudatában lesznek a dohányzás okozta egészségkárosító hatásokról, illetve a passzív dohányzás veszélyeivel is tisztában lesznek, ezáltal kevesebb diák próbálja majd ki a cigarettát, és ebből kifolyólag kevesebben fognak dohányzástól függő felnőtté válni.